0519-294598

Meer dan 25 jaar ervaring
Een 9,4 op Funda
Logo VastgoedPRO Logo Funda Logo NWWI Logo NRVT
Nu de gasprijzen de pan uitrijzen merken we bij Regiomakelaardij dat het energielabel van een huis meer en meer belangrijk wordt bij kopers en verkopers van een huis. Dat is goed nieuws. Het betekent dat duurzaamheid leeft onder de mensen.

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het is bedoeld om eigenaren te stimuleren om maatregelen te nemen waarmee energie kan worden bespaard. Er zijn een aantal klassen. Energielabel A++++ is heel energiezuinig; label G het minst zuinig. “Je ziet echt dat er een omslag is in hoe men denkt over energielabels”, vertelt Piet Bruining uit Burgum. Hij maakt voor Regiomakelaardij de energielabels op. “Niet alleen door de hogere gasprijzen, maar ook door de stijgende rentes wordt men kritischer op de duurzaamheid van een huis.” Dat is niet zo gek volgens Piet: “Een goed geïsoleerde woning verbetert het wooncomfort, een hoger energielabel verhoogt de waarde van de woning en met elkaar brengen ze kosten van energieverbruik omlaag.”

Twee dagen werk
Wanneer er een woning bij Regiomakelaardij in de verkoop komt en er is geen definitief label van deze woning, gaat Piet op pad. Hoewel hij vaak maar een uur tot anderhalf in een huis aan de slag is, komt er bij zijn werk veel meer kijken dan dat. “Als eerste ga ik op zoek naar bestaande gegevens van het huis. Bouw- en verbouwtekeningen, documentatie over verduurzaming en de facturen van de genomen maatregelen maken mijn werk een stuk makkelijker. Wanneer die documenten er niet zijn maak ik de tekeningen zelf. Alles om ervoor te zorgen dat ik van iedere vierkante meter inzicht heb in de isolatiewaarde. Per woning maak ik tussen de 40 en 80 foto’s. Daarna ben ik nog ongeveer een halve dag per woning bezig om alles te verwerken. Via een rekenmethode van de overheid wordt het energielabel bepaald. Dat label gaat naar Regiomakelaardij en de verkoper.”

Een eye-opener
Het bepalen van het energielabel van een huis is voor de een een moetje, voor de ander dé eye-opener. De uitkomst kan zowel confronterend zijn, als meevallen. Piet: “Ik zie het als een middel om mensen wakker te schudden. Er zijn zoveel goede mogelijkheden om je huis te verduurzamen met subsidiemogelijkheden. Het is goed om te weten hoe je ervoor staat wanneer je een huis koopt of verkoopt.”

Datum publicatie: 26-10-2022
Gepubliceerd door: Nieuwe Dockumer Courant