0519-294598

Meer dan 25 jaar ervaring
Een 9,4 op Funda
Logo VastgoedPRO Logo Funda

Kan ik nog voldoende lenen bij het kopen van een huis? Moet ik nog overbieden? Wat worden mijn maandlasten? Ben ik zakelijk nog interessant voor een bank?

Het zijn vragen waarmee Regiomakelaardij in deze veranderde huizenmarkt dagelijks te maken heeft. Dankzij korte lijntjes met financieel adviseurs zijn de antwoorden vaak best nog wel positief. “Natuurlijk erkennen we dat de markt aan het veranderen is”, opent Gert Jan Nienhuis het gesprek. “Maar we zien altijd mogelijkheden.” Naast zijn collega Bert de Boer schuiven Rindert Bakker en Jan Tsjerk Dijkstra aan om het te hebben over samenwerking, vertrouwen
en mensenkennis.


“Het mooie is dat ons contact vaak over oplossingen gaat”, vertelt financieel adviseur Rindert Bakker. “De kracht van onze samenwerking is dat we randvoorwaarden zoeken waarmee deuren open gaan.” Bert: “Dat kunnen we zonder dat we direct inzage hebben in de financiële situatie van een
klant. Als wij als samenwerkende partners het vertrouwen hebben in een dossier, dan is een financiële puzzel vaak wel te leggen.”

“Makelaardij is soms meer psychologie dan economie”

“Financieel adviseurs als Rindert en Jan Tsjerk vullen ons aan waar onze kennis tekortschiet”, legt Bert de werkwijze uit. “Door de korte lijnen kunnen we met elkaar veel sturing geven aan een proces, op basis van mensenkennis”, vervolgt hij. “In de makelaardij draait het soms harder om psychologie dan om economie.” “Dat moet ook”, vindt Gert Jan. “Een huis of bedrijfspand is in de meeste gevallen niet een beleggingsobject of verhandelbaar iets, het is de plek waar je je thuisvoelt of je geld verdient.”

Vooruitzichten 2023
Er zijn positieve vooruitzichten voor 2023. De startersvrijstelling gaat in januari omhoog, zo ook de NHG grens. Het inkomen van een partner telt straks voor 100% mee in plaats van 90%. En de schenkersvrijstelling verdwijnt. Dat zorgt voor gelijkwaardigheid op de markt en meer onderhandelingsmogelijkheden voor kopers. Rindert: “En je kunt in veel gevallen je hypotheekrente vanuit je verleden meenemen naar een nieuw huis, waardoor je tegen lage rentes nog steeds een stap kunt zetten. Daar is nog veel onwetendheid over.”

“De bereidwilligheid van banken is best groot”

“Rentes meenemen vanuit een verleden; zakelijk kennen we dat niet”, zegt MKB-adviseur Jan Tsjerk Dijkstra. “Maar de tendens van stijgende marktrentes is bedrijfsmatig ook aan de orde. Toch verbaast het me soms wat we toch kunnen realiseren qua financiering. De bereidwilligheid van banken ervaar ik als best groot, juist in sectoren waarin dat soms lastig lijkt. En ik kijk graag verder dan de bank, samen met Rindert. Het is een puzzel die je met elkaar legt. Het is wel een kwestie van durven en doorzetten, creatief zijn en in contact blijven. In meerdere dossiers is dat de afgelopen tijd gelukt.” Bert beaamt dat. “We weten vaak ook dat als
Rindert en Jan Tsjerk meegaan in een dossier, dat het voor elkaar komt.”

Duurzaamheid
Financiële ruimte is er ook te vinden op het gebied van duurzaamheid. Regiomakelaardij maakt voor ieder huis dat in de verkoop gaat een rapport, en is bekend met subsidieverstrekkers waarmee duurzaamheid gerealiseerd kan worden. Rindert merkt dat het nog bij alle klanten een onderwerp van gesprek is bij een hypotheekgesprek. “Terwijl als we het inzichtelijk maken, er ook op deze woonlasten veel valt te besparen.”

“Helft van de investering gesubsidieerd, helft van de lasten verlaagd”

En zo komt het gesprek toch nog op cijfers uit. Gert Jan besluit dan ook met een rekenvoorbeeld: “Onlangs zochten we voor een huis in Dokkum uit dat bijna de helft van de investering in duurzaamheid gesubsidieerd kon worden, waarmee ook de energielasten voor de helft verlaagd konden worden. Bouwkundig hoefde er zelfs niks aan het huis te gebeuren, slechts met installaties was de oplossing te vinden. Dat stemt ons moedig op dit gebied, net zoals er op huizengebied nog genoeg gebeurt waarmee we onze manier van werken kunnen toepassen. Vertrouwen vanuit de klant en in elkaar is daarin het allerbelangrijkste.”

Gepubliceerd op: 7-12-2022
Gepubliceerd door: Dockumer Nieuwe Courant