0519-294598

Meer dan 25 jaar ervaring
Een 9,4 op Funda
Logo VastgoedPRO Logo Funda
Bert de Boer: “Ik kan wel redenen verzinnen waarom men terughoudender is met het kopen van een huis. De stijgende hypotheekrente is een aanleiding. Maar ook; alles wordt duurder. Iedereen merkt het bij de supermarkt, de benzinepomp en in de energielasten.” “En de kosten voor een verbouwing rijzen ook de pan uit”, vult Jacob Torensma aan. Bert: “Dat maakt mensen afwachtend, of misschien wel onzeker.” Rindert: “Toch denk ik net als Gert Jan niet dat het blijvend is. We hebben het vaker gezien, dat er even een stagnatie kwam, maar dat het daarna wel weer los komt. Want er is een bepaalde wil bij mensen, dat gaat niet zomaar weg. Uiteindelijk pakken ze de zoektocht naar een ander huis weer op. Ondanks dat de factoren die Bert noemt niet snel gaan veranderen. Het betekent niet dat ze niets meer willen.”

 “De tijd en de rust om onderzoek te doen en een verstandige keus te maken keert terug”

Gert Jan: “Ik denk dat er een veel gezondere houding gaat komen op de huizenmarkt. Gezonder voor de kopers en gezonder voor de verkopers. Niet meer binnen 20 minuten buiten staan en je beslissing moeten nemen. Geen hoofdbrekens meer over hoeveel je moet overbieden om een huis te krijgen. De tijd en de rust om onderzoek te doen en een verstandige keus te maken keert terug. Mijn gevoel is dat we die kant weer op gaan.” Bert: “Dat denk ik ook. Er komt weer tijd vrij om een onderhandelingspositie in te nemen, in plaats van per inschrijvingen je bod te doen.” Gert Jan: “Om heel eerlijk te zijn, voel ik me daar als makelaar ook veel prettiger bij. Moet je eens kijken om hoeveel geld het gaat.”

Gratis energierapport

“Het voelt niet alleen fijner een huis voor een gezondere prijs te verkopen, we kunnen ook beter adviseren richting koper en verkoper”, vervolgt Gert Jan. “De tijd die we krijgen zetten we bijvoorbeeld in op wat steeds vaker een belangrijk issue wordt: het energielabel van een huis. We kunnen een energierapport aanbieden wanneer een huis niet goed geïsoleerd is. Daarin laten we al zien wat de maatregelen zouden kunnen zijn, wat die kosten en welke subsidiemogelijkheden er zijn om uiteindelijk te kunnen besparen op energie.” Rindert: “Het is een goede ontwikkeling dat jullie dat doen. Een hypotheekadviseur stelt daar vragen over en lang niet iedere huizenzoeker is daar op voorbereid.”

Voorbeeld

Bij een huis dat nu 4000 kuub gas per jaar verbruikt ligt een rapport van Regiomakelaardij waarin staat dat met een investering van 16.000 euro bruto, waarvan bijna de helft gesubsidieerd kan worden, het gasgebruik gehalveerd kan worden. De oplossing is een hybride ketel die draait op zonnepanelen, met een aantal aanpassingen in de isolatie.

Een heel ander voorbeeld is de inzet van Wensk voor het vinden van een geschikte koper voor je huis. Daarmee heb je de mogelijkheid om te zoeken of er kandidaten zijn voor je woning, zowel qua type huis als wat betreft de prijs waar je op inzet. Jacob: “De persoonlijke motivatie van zoekers op Wensk helpt vaak ook
mee een verkoper over de streep te trekken. Op Wensk kom je in een doelgroep terecht, waarvan je weet dat die bij je huis past en waarmee je per saldo een veel betere deal sluit. Wensk biedt daarin inzicht. Wij treden daarin als matchmaker op. Rindert kan daarbij financieel advies geven. Hij snapt hoe wij werken.”

“Er zijn altijd alternatieven om te besparen op je maandlasten”

Rindert: “De hypotheekrente zit nu op zo’n 3,75%. Als je een paar maanden terug berekeningen hebt gemaakt met veel lagere rentes voor 20 jaar vast, dan schrik je natuurlijk van de nieuwe maandlasten. Maar als je nu kiest voor een alternatief, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast, dan valt het vaak wel wat mee. Dat scheelt zo weer 50 tot 100 euro per maand. Je bestaande hypotheekcontract kun je vaak nog meenemen naar een volgende woning. Dan valt de stijging in maandlasten ook mee. Je kunt ook nog denken aan een deel aflossingsvrij lenen, dat scheelt ook in de lasten, en het mag nog steeds tot 50% van de waarde van je huis. Het doet natuurlijk wel wat met je leencapaciteit. Wonen kost geld, dat is een hele poos niet zo geweest maar dat wordt nu wel weer zo. Het is een kwestie van een gezonde mix daar in vinden.”

Je huis als object

Gert Jan: “Die gezonde houding, daar ben ik blij om als makelaar. Eerst verkopen, weten wat de opbrengst is, en dan zelf kopen. Dat zorgt echt voor berusting in het
hele systeem, omdat het een veel veiligere manier is van kopen. Ik vind het bovendien ook belangrijk om het gesprek aan te gaan over hoe mensen hun huis zien. Is het een plek wat je je eigen wilt maken en waar je je voor langere tijd thuis wilt voelen of is het een object waar je geld mee wilt verdienen. Dat laatste is teveel aan de hand geweest de afgelopen jaren, wat mij betreft.” Bert: “Dat is in de basis niet de bedoeling van wonen.” Gert Jan: “Het is fijn dat daar nu weer tijd voor komt.”

Gepubliceerd op: 13-07-2022
Gepubliceerd door: Dockumer Nieuwe Courant