0519-294598

Meer dan 25 jaar ervaring
Een 9,4 op Funda
Logo VastgoedPRO Logo Funda Logo NWWI Logo NRVT

Bieden op inschrijving

Bieden op inschrijving is iets dat we bij Regiomakelaardij steeds vaker voorbij zien komen. In Nederland hebben we namelijk te maken met een krappe woningmarkt waarbij er meer kopers zijn dan beschikbare huizen. Is een huis erg populair, dan kan het voor de verkoper aantrekkelijk zijn om het hele onderhandelingsproces over te slaan en het huis te verkopen op inschrijving. In het kort komt dit erop neer dat iedereen die een bod wil uitbrengen, dit moet doen voor de deadline die bepaald is door de verkopers. Na deze deadline kan er niet meer geboden worden en beslist de verkopende partij (met hun makelaar) met wie ze verder in zee gaan. 

Stalen zenuwen 

In tegenstelling tot gewone onderhandelingen, is er bij bieden op inschrijving geen ruimte om achteraf je bod te verhogen. Je eerste bod is ook je eindbod. Daarnaast weet je niet wat andere geïnteresseerden bieden en wat hun voorwaarden zijn. Klinkt dit intimiderend in de oren? Begrijpelijk! Je hebt immers maar één kans en that's it. En dat betekent dat je goed moet weten wat je doet. Gelukkig heeft Regiomakelaardij vaker met dit bijltje gehakt en staan we bij bieden op inschrijving voor je klaar met onze jarenlange ervaring en expertise.  

Bod, voorwaarden en motivatie 

Zoals gezegd is jouw eerste bod direct je eindbod dat moet opboksen tegen misschien wel tientallen andere hoopvolle bieders. Jij kunt hierbij het verschil maken op meerdere manieren.  
  1. Een passend bod. Jouw bod bepaalt voor het grootste deel of de verkoper met je in zee gaat, dus je wilt hoog genoeg bieden om boven de concurrentie uit te steken, maar niet belachelijk veel meer dan het huis je waard is. Omdat je niet achteraf je bod nog kunt verhogen, is het belangrijk dat je direct spijkers met koppen slaat en goed weet wat de woningwaarde is, hoeveel je kunt krijgen aan hypotheek en wat de situatie is van de kopers. Willen deze snel van hun huis af, dan beïnvloedt dat de hoogte van jouw bod.  
  2. De voorwaarden. Samen met je eindbod, geef je ook een aantal voorwaarden door aan de verkopende partij. Bijvoorbeeld acceptatie van het huis onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Of dat de koop alleen doorgaat onder voorbehoud van financiering. Deze voorwaarden kunnen de beslissende factor zijn om akkoord te gaan met jouw bod. Stel dat jij niet het meeste geld biedt, maar je hebt wel weinig voorwaarden, dan kan de koper besluiten om alsnog jouw bod te accepteren.  
  3. Jouw motivatie. Veel mensen zijn gehecht aan hun huis en willen dat het in goede handen terechtkomt. Stel dat jij ‘weer terug wilt naar je oude buurt’ of ‘dat je overgrootouders vroeger in dit huis hebben gewoond’. Dan kan dat net even het zetje zijn om jouw bod te accepteren, zelfs al is deze misschien niet het hoogste. 

Bespaar met een aankoopmakelaar! 

Bij bieden op inschrijving hangt er nogal wat af van jouw bod. Maar wij weten waar we op moeten letten voor een zo groot mogelijke kans op succes. Een realistisch bod is gebaseerd op verschillende zaken. Zo kijken we naar de verbouwmogelijkheden, bouwkundige staat van de woning, voorzieningen in de buurt en bouwplannen in de omgeving. Samen met nog een aantal andere afwegingen, bepalen deze wat een goed bod is. Natuurlijk is dit in samenhang met je maximaal te krijgen hypotheek. 

Neem contact op en wij helpen je graag verder met het bieden op inschrijving!